Helpen met rouw en verlies.

Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is, er zijn vele vormen van rouw zoals, ontslag, burn-out, scheiding, overlijden, verlies van gezondheid en ongewenste veranderingen.

Ik wil je graag bijstaan zodat je er minder alleen voor staat. Rouwen staat niet gelijk aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Helpen met rouw en verlies is vooral tijd en ruimte nemen om te luisteren, er helemaal zijn voor jou,

 

Stress & burn-out klachten.

Stress is een normale reactie het brengt het lichaam in staat van paraatheid, denk maar aan een examen of een presentatie die je gaat houden. Het zorgt ervoor dat je beter gaat presteren.Langdurige stress kan voor overspannenheid zorgen en brengt verschillende symptomen met zich mee zoals een nerveus gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, snel geïrriteerd zijn en een gebrek aan energie. Als de oorzaak van deze overspannenheid wordt weggehaald verminderen de klachten, en kan je weer prima functioneren.

Bij een burn-out is de overspannenheid niet meer terug te draaien. Het energieniveau is blijvend verlaagd als een reactie op jarenlange spanningen. Je voelt je opgebrand. Vaak vertalen de psychische klachten die je hebt zich ook naar lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, extreme vermoeidheid, gebrek aan concentratie, lusteloosheid, slaapproblemen, geen zin in sociale interacties, snel overprikkeld raken. Samen kijken we hoe de burn-out is ontstaan, door inzicht te krijgen in jouw patronen van denken, voelen en doen. Wij gaan in gesprek om te kijken welke stappen je kunt maken om weer in balans te komen.

Angstige en depressieve gevoelens

Heeft u last van angstige gevoelens?

Iedereen kent in het dagelijkse leven momenten waar wij bang voor zijn, waar wij een zekere angst voor voelen. Af en toe een moment van angst mee maken is niet altijd leuk, maar daar kunnen wij onszelf overheen zetten. Er zijn echter mensen die dagelijks een dusdanige hoeveelheid angst moeten zien te verwerken, dat er blijvende angstsymptomen zijn ontstaan.

Heeft u last van depressieve gevoelens?

Als u last heeft van depressieve gevoelens uit zich dat meestal in somberheid, neerslachtigheid, en/of verlies van plezier en interesse in dagelijkse activiteiten, als deze gevoelens langer dan twee weken aanhouden spreekt men van een depressie.

Als angstige en/of depressieve gevoelens je dagelijks leven beïnvloeden, kunnen individuele counselingsgesprekken jou helpen daar verandering in aan te brengen.

Tijdens deze gesprekken achterhalen we samen wat de mogelijke oorzaak is, van deze angstige en/of depressieve gevoelens. Daarna gaan we kijken wat je zelf zou kunnen doen, om weer positiever in het leven te komen staan, door met kleine stapjes door jouw gestelde doelen te behalen.

Ondersteuning bij zware, chronische en ongeneeslijke ziekten.

Omgaan met chronische ongeneeslijke ziekten trekt een zware wissel op jouw leven en op het leven van mantelzorgers. Het is een rouwproces met wisselende gevoelens en emoties. Ondersteuning van  cliënten en mantelzorgers met een langdurig ziekteproces doe ik door samen te  kijken wat jij nodig hebt. Samen kijken we welke doelen je wilt stellen die voor jou belangrijk zijn in deze levensfase.

Bij chronische ongeneeslijke ziekten denk ik niet alleen aan somatische ziektebeelden, maar ook aan mensen met psychiatrische problematiek. Zoals leven met een partner met dementie. We gaan samen in gesprek en ik neem de tijd en ruimte om naar je situatie te luisteren.Het uiten van gevoelens en emoties is een essentieel onderdeel van de ondersteunende gesprekken.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen kan persoonlijke groei en ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. Denk aan angst om te falen, jezelf te uiten, geen nee durven zeggen, gebrek aan assertiviteit. Je gaat nieuwe ontmoetingen en uitdagingen uit de weg, omdat je niet op jezelf durft te vertrouwen, je haalt niet alles uit jezelf uit angst niet goed genoeg te zijn,en dat is heel jammer.

In gesprek gaan we eerst de oorzaak achterhalen wat maakt dat je geen of weinig zelfvertrouwen hebt. Daarna gaan we onderzoeken wat jij nodig hebt om je zelfvertrouwen te vergroten dit doen we in kleine stappen. Om uiteindelijk door jou gestelde doel(en) te behalen. Door de positieve bekrachtiging met het uitvoeren van de kleine stappen, wordt het steeds minder spannend om nieuwe kleine doelen te behalen. Uiteindelijk gaan we naar je doel toe werken wat jij het liefste wil of belangrijk vindt. Bijvoorbeeld nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe baan of studie, nee durven zeggen, voor jezelf op durven komen etc, jij maakt de stappen ik ondersteun je in het proces.